Ontwikkelen met de snelheid van de business

 
21 June 2016

Jan Rubingh, IT director CED

Toen Gartner voorspelde dat de IT zich richting de cloud zou gaan ontwikkelen, ging Jan Rubingh op onderzoek uit: wat biedt de cloud? Het zou IT goedkoper maken (geen eigen hardware meer nodig) en ook schaalbaarheid zou een voordeel zijn. Maar in de kern bleef alles hetzelfde; servers, applicaties en beheertaken. De cloud, dat leek Rubingh vooral een rookgordijn, een salesverhaal.

CED wikkelt schades af en levert expertise voor grote verzekeraars. Omdat de verzekeringsmarkt krimpt, was het voor CED noodzaak om na te denken over innovatie van het businessmodel. Er was wel een obstakel: CED kampte met niet-geconsolideerde IT en een verouderde infrastructuur. Eerdere pogingen om van de mainframes af te komen waren mislukt en doorgevoerde vernieuwingen in IT bleken niet goed te functioneren: “Er waren tablets geïntroduceerd voor de experts die veel op locatie werken, maar de toegang tot systemen was zo omslachtig dat de tablets vooral op de kinderkamer belanden.” Kortom, het bedrijf geloofde niet meer in de mogelijkheden van IT-innovatie.

Een omslag was dus nodig. Er werd daarom gekozen voor een thematische aanpak: de business weer tevreden maken door middel van een goede performance en het introduceren van goed werkende apps, veel support bieden en kortcyclisch werken, ook op het gebied van new business development. Voor dat laatste is de cloud een goede basis voor experimenten: verzekeraars zijn behoorlijk conservatief, dus als nieuw bedachte producten of diensten niet aanslaan, dan moet je dat in een vroeg stadium kunnen onderkennen. Cloud leek de oplossing voor alle vraagstukken.

Maar cloudcomputing was voor CED niet alleen een roze wolk. CED maakte gebruik van Mendix, een flexibel en cloudgebaseerd platform voor applicatieontwikkeling. CED besloot uit kostenoverwegingen de Mendix-omgeving in de Azure cloud onder te brengen. Na enige tijd kwam Microsoft met de mededeling dat CED één week de tijd kreeg om de Mendix-omgeving te verwijderen uit Azure, want Microsoft vertrouwde een bepaalde CDR niet. In een week een productie-applicatie verplaatsen, dat is een probleem. CED voorzag ook mogelijke toekomstige problemen bij andere applicaties en Rubingh besloot de productieomgeving weer naar de eigen Mendix-cloud te migreren. Dat ging niet zonder slag of stoot, want CED beschikte inmiddels niet meer over voldoende infrastructuurkennis. Een keuze voor de cloud kan je in dat opzicht dus ook kwetsbaar maken.

Toch heeft CED de cloudprincipes naar volle omvang weten te benutten in de ontwikkeling van new business. Op de eerste plaats is CED gestart met MultiHerstel, een platform voor geïntegreerd schadeherstel. Wanneer verzekerden schade hebben aan huis of auto of persoonlijk letsel hebben opgelopen, zorgt MultiHerstel voor een gecoördineerde afwikkeling door herstel in natura te organiseren. Bij een waterschade komt dat bijvoorbeeld neer op snelle actie, dweilen, natte spullen meenemen om ze professioneel te herstellen en verdere schade te voorkomen. “MultiHerstel is vanaf het allereerste idee volledig in de cloud ontwikkeld. Er was na drie maanden een pilot app inclusief mobiele app. Na een test met verzekeraars was het platform vier maanden later volledig gereed. Met dit nieuwe model heeft CED de afwikkeling van kleinere aardbevingsschades in Noord-Nederland weten terug te brengen van dertig naar drie dagen; deze uitbreiding in de app was binnen drie maanden gereed.” Inmiddels is het platform ook in België gelanceerd en zijn de eerste herstelopdrachten in België afgewikkeld. In een jaar tijd is een werkend platform neergezet, waarmee CED in een jaar tijd van nul naar tien miljoen euro omzet is gegaan. Voor dit jaar wordt een verdubbeling verwacht. Een tweede voorbeeld is een razendsnel ontwikkeld cloudplatform voor automatische claimafhandeling, dat de doorlooptijd van claims met 50 procent reduceert. Dit platform wordt nu afgenomen door verzekeraars en met deze SaaS-oplossing is CED plotseling veranderd in een clouddienstverlener.

De cloud heeft ook de interne IT-afdeling beïnvloed. “Van een op zichzelf gerichte IT-afdeling zijn we nu een club waar marketing en sales graag mee samenwerken. We zijn niet meer die afdeling in de kelder waar niemand naar toe wilde. Je moet de business echt laten zien wat je anders doet. Het resultaat is dat we nu ontwikkelen met de snelheid van de business, niet meer met de snelheid van IT.”

Jan Rubingh sprak op de boekpresentatie van Cloud Sourcing. Bekijk hier zijn presentatie.