Atos

Enterprise Cloud IT Services

Managed Cloud Services

Cloud Enabled Managed Service Provider (CEMSP)
Cloud Orchestrator and Aggregator (COA)
Cloud Application Integrator (CAI)
Managed IaaS

Public Cloud Services (proprietary)

SaaS
PaaS
IaaS

Cloud Capabilities

cloud (NIST)
  

 

Portal/Self Service
Broad Network Access
Resource Pooling
Rapid Elasticity
Measured Service

Wel van toepassing

 

Niet van toepassing

Het IT-bedrijf Atos is in 2000 ontstaan uit een fusie tussen het Franse Atos en het Nederlandse Origin. Meer recent is het bedrijf versterkt door overnames van onder andere Siemens IT Solutions & Services, Bull, Xerox IT en Unify. Dat fusietraject resulteerde in een mondiale groep met zijn hoofdzetel in Frankrijk.

Atos profileert zich als The Business Technologists: een bedrijf dat eerst luistert en daarna bekijkt wat technologie kan toevoegen. Atos is actief in de IT-domeinen advies, ontwikkeling en beheer en payments. De cloud speelt in al die domeinen een rol.

Atos beschouwt cloud als het fundament van (digitale) bedrijfstransformaties. Atos wil zijn opdrachtgevers assisteren bij die veranderprocessen en ziet zichzelf als service-integrator die gidst in een dynamisch en hybride landschap. De sprong naar een full-public cloud is voor veel bedrijven te groot om ineens te maken. In het nieuwe landschap komen ook traditionele systemen en applicaties voor, die Atos meeneemt in zijn toekomstvisie en migratiepaden. Daarnaast helpt Atos organisaties bij het geleidelijk vervangen van legacy door cloud-oplossingen.

Onder het label Canopy wordt een hybride cloudportfolio geboden voor zowel infrastructuur als voor platforms en applicaties.
Zo staat Canopy Cloud voor een mix van private clouddiensten en public clouds zoals Azure, en Amazon Web Services. Naast de provider-eigen diensten van deze aanbieders, biedt Atos cloud-agnostische PaaS-platformen op basis van Openshift (Docker) en Cloud Foundry. Op het gebied van SaaS kent Atos een aantal eigen Security oplossingen, maar ligt de hoofdfocus op het integreren van voor klanten relevante third party-oplossingen.

Waar in de beginjaren cloud-adoptie vooral over de datacenter-as verliep, is de transformatie aanpak inmiddels fundamenteel anders, met een beginpunt in bedrijfsprocessen en applicaties. Samen met de klant wordt de cloudstrategie ingevuld, en per domein de optimale cloudopties gekozen: Standaardisatie naar SaaS, refactoring naar (Cloud Native) PaaS of migratie naar IaaS. Hierbij spelen factoren als strategische waarde, compliance en complexiteit een grote rol.

Daarbij ziet Atos een belangrijke relatie tussen de transformatie van het applicatielandschap en een parallelle transformatie van organisatie en werkwijze (het IT-operating model). Vanuit de Atos DevOps-journey worden daarbij de onderwerpen “Make Agile”, “Collaborate”, “Standardize“ en “Automate” onderscheiden.

Atos is actief in verschillende verticals: Public & Health, Industry, Retail & Transportation, Financial services, Telecom, Media & Utilities. Opdrachtgevers zijn grote organisaties en de bovenkant van het MKB. In Nederland wordt onder meer gewerkt voor DICTU (een van de grotere IT-dienstverleners binnen de Rijksoverheid en deel uitmakend van het Ministerie van Economische Zaken), Ministerie van Buitenlandse Zaken, Academische Ziekenhuizen, Gasunie, T-Mobile, AkzoNobel, Siemens, Achmea en VGZ.

 

EEN STERK VARIËRENDE WORKLOAD

Voor Philips Healthcare treedt Atos op als service integrator voor het leveren van pay-as-you-go publieke en private clouddiensten. Het contract is ‘volledig flexibel’; de clouddiensten kunnen per maand op- en afgeschaald worden aan de hand van de businessbehoefte. Daardoor kan Philips Healthcare zelf bepalen welk platform (privaat of specifieke publieke clouddiensten) het best passend is voor de sterk variërende workload – bijvoorbeeld voor de modernste data-analyses. Ook kan Philips Healthcare alle bestaande applicaties, die voorheen in meer dan 130 sites wereldwijd werden beheerd, centraal in de cloud managen en gebruik maken van alle cloudmogelijkheden voor rationalisatie en consolidatie van applicaties.

Aanvullende informatie

Technologie- en platformpartners o.a. Amazon Web Services, Cisco, Citrix, Cloud Foundry, Dell EMC, Google, McAfee, Microsoft, OpenStack, Oracle, Outsystems, Pega, Pivotal, Red Hat, RSA, Salesforce, SAP, ServiceNow, VMware, Xerox
API Alle features zijn beschikbaar via een administratief/interactief platform
EU Data Control
Compliancy standaarden en richtlijnen ISO/IEC 27001, ISO/IEC 27018, ISO 9001, SOC 1, SOC 2, NEN 7510, ISO 20000
Locatie datacenter(s) o.a. Regio: Eindhoven, Frankfurt, Parijs, Birmingham
Aantal medewerkers Nederland: 4.000 - Global: 97.000
Cloud-ontwikkelcapaciteit: 700 FTE (NL) - 5.000 FTE (Global)
Omzet FY2017 Nederland: 780 miljoen EUR
Global: 12,7 miljard EUR
Percentage uit clouddiensten: 20%

Sectoren Atos geeft aan in alle sectoren vertegenwoordigd te zijn
  Bekijk het profiel van Atos op de Giarte ITX Monitor Website