Atos

Enterprise Cloud IT Services

Managed Cloud Services

Cloud Enabled Managed Service Provider (CEMSP)
Cloud Orchestrator and Aggregator (COA)
Cloud Application Integrator (CAI)
Managed IaaS

Public Cloud Services (proprietary)

SaaS
PaaS
IaaS

Cloud Capabilities

cloud (NIST)
  

 

Portal/Self Service
Broad Network Access
Resource Pooling
Rapid Elasticity
Measured Service

Wel van toepassing

 

Niet van toepassing

Het IT-bedrijf Atos is ontstaan uit verschillende voorouders: onder meer Sligos in Frankrijk en BSO/Origin in Nederland. Later is het bedrijf versterkt door overnames van onder andere KPMG Consulting en Siemens IT Solutions & Services. Dat fusietraject resulteerde in een mondiale groep met zijn hoofdzetel in Frankrijk.

Atos profileert zich als The Business Technologists: een bedrijf dat eerst luistert en daarna bekijkt wat technologie kan toevoegen. Atos is actief in de IT-domeinen advies, ontwikkeling en beheer. De cloud speelt in al die domeinen een rol.

Atos beschouwt het werken met cloudtechnologie als een essentieel onderdeel van het doorvoeren van bedrijfstransformaties. Atos wil zijn opdrachtgevers assisteren bij die veranderprocessen en ziet zichzelf als service-integrator die gidst in een hybride landschap – daar horen hybride clouds bij. De sprong naar een full-public cloud is voor veel bedrijven te groot. In het nieuwe landschap komen ook oude systemen en zelfs mainframes nog volop voor, dus Atos neemt die mee in zijn toekomstvisie en in de migratiepaden. Daarnaast helpt Atos organisaties bij het geleidelijk vervangen van legacy door cloudoplossingen.

Drie jaar geleden heeft Atos zijn clouddiensten in een joint venture met VMware en EMC in de markt gezet onder het label Canopy, zodat een snelle ontwikkeling van nieuwe services bevorderd werd. Het hybride cloudaanbod van Atos is bedoeld voor zowel infrastructuur als voor platforms en applicaties.

Inmiddels is het portfolio zo volwassen dat het standaard bestanddelen zijn geworden van de Atos toolbox. Zo staat Canopy Cloud voor een IaaS-mix van private clouddiensten en public clouds zoals Azure, vCloud Air en Amazon Web Services. Op basis van Cloud Foundry heeft Atos het platform Canopy Cloud Fabric opgezet dat aangeboden wordt als PaaS. Op applicatieniveau fungeert Canopy als een open ecosysteem, zoals blijkt uit de enterprise app store waar tal van applicaties in SaaS-vorm te vinden zijn.

Een cloudvariant die Atos apart voor het voetlicht brengt is de community cloud, een omgeving die door bijvoorbeeld een beroepsgroep, een branche of zelfs een stad gebruikt kan worden. Een voorbeeld van zo’n community-cloud die door Atos is opgezet, is GoBerlin. Hiermee krijgen bewoners en bedrijven in de stad Berlijn toegang tot allerlei stadsdiensten. Vergelijkbare shared clouds ziet Atos nu ook ontstaan in het onderwijs, in de zorg en in de mediasector. Voordeel van de cloud is dat de oplossingen die voor één opdrachtgever worden ontwikkeld, vaak ook van belang zijn voor volgende opdrachtgevers. Met name in community-clouds worden zo collectieve oplossingen ontwikkeld, bijvoorbeeld op het vlak van security.

Atos is actief in verschillende verticals: public & health, industry, retail & transportation, financial services, telecom en media & utilities. Opdrachtgevers zijn grote organisaties en de bovenkant van het MKB. In Nederland wordt onder meer gewerkt voor DICTU (één van de grotere ICT- dienstverleners binnen de Rijksoverheid en deel uitmakend van het ministerie van Economische Zaken), Stichting Pensioenregister, AkzoNobel, Siemens, Achmea en VGZ.

Helix Nebula
Atos noemt het de science cloud van Europa: Helix Nebula. Deze hybride cloud (community) is specifiek voor een aantal grote wetenschapsinstituten ontwikkeld door Atos in combinatie met een aantal consortium partners. Helix Nebula is opgezet volgens het principe van een community cloud, zodat de functionaliteit voor alle deelnemers van de community beschikbaar is. Het platform biedt wetenschappers rekenkracht op afroep, bijvoorbeeld voor grote datasets of voor opslagcapaciteit. Tot voor de komst van Helix Nebula was er geen mogelijkheid om dit soort dingen te doen zonder aan te kloppen voor infrastructuurdiensten bij een Amerikaanse speler als Amazon. De nieuwe infrastructuurdiensten zorgen ervoor dat deze datasets binnen de grenzen van de EU kunnen blijven en zo een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de innovatie van de Europese economie.

Aanvullende informatie

Technologie- en platformpartners o.a. Amazon Web Services, Microsoft Azure, SoftLayer, Office 365, Google Apps for Work, Cloud Foundry, OpenStack, VMware, EMC, Cisco, Dell, Bluemix, Mendix, Salesforce, Oracle, SAP, Pivotal, Siemens PLM, Box, Citrix
API Alle features zijn beschikbaar via een administratief/interactief platform.
EU Data Control
Compliancy standaarden en richtlijnen ISO/IEC 27001, ISO/IEC 27018, ISO 9001, ISAE 3402/SOC1, SOC2, NEN 7510, ISO 20000
Locatie datacenter(s) o.a. Eindhoven, Frankfurt (DE), Parijs (FR) en Birmingham (UK)
Aantal medewerkers Nederland: 5.000 - Global: 96.000
Cloud-ontwikkelcapaciteit: 450 FTE (Nederland) - 2.500 FTE (Global)
Omzet FY2015 Benelux & The Nordics: € 1,1 mld. - Global: € 10,7 mld.
Aandeel uit clouddiensten: 16% (Nederland) - 10% (Global)
Sectoren Atos geeft aan in alle sectoren vertegenwoordigd te zijn
  Bekijk het profiel van Atos op Outsourcing Performance