Cegeka

Enterprise Cloud IT Services

Managed Cloud Services

Cloud Enabled Managed Service Provider (CEMSP)
Cloud Orchestrator and Aggregator (COA)
Cloud Application Integrator (CAI)
Managed IaaS

Public Cloud Services (proprietary)

SaaS
PaaS
IaaS

Cloud Capabilities

cloud (NIST)
  

 

Portal/Self Service
Broad Network Access
Resource Pooling
Rapid Elasticity
Measured Service

Wel van toepassing

 

Niet van toepassing

Het Belgische Cegeka, in 1993 ontstaan vanuit een management-buyout, is door middel van overnames in Nederland en Duitsland uitgegroeid  tot een internationale IT-integrator. Acquisities moeten in de ogen van Cegeka niet alleen aan marktvergroting bijdragen maar ook nieuwe expertise toevoegen. Een goed voorbeeld hiervan is de acquisitie van BRAIN FORCE met een footprint in Duitsland, Nederland en Italië, waarbij nieuwe kennis van systeemintegratie werd verkregen.

Recent heeft het bedrijf een nieuw datacenter geopend in Geleen, van waaruit de Nederlandse, Duitse en Belgische vraag naar clouddiensten kan worden bediend. In Duitsland zijn de activiteiten uitgebreid door de recente overname van het Oostenrijkse Danube IT met 4 vestigingen in Duitsland. Cegeka opereert vanuit haar eigen datacenters, zonder tussenkomst van een subcontractor, zodat Cegeka end-to-end verantwoordelijkheid kan nemen.

Waar veel providers gespecialiseerd zijn in een bepaald gebied, biedt Cegeka een brede dienstverlening. Cegeka is een aanbieder van IT-diensten op het gebied van infrastructuur, applicatiebeheer en end user management. Bij Cegeka staan twee belangrijke thema’s op de agenda. Onder het label ‘connected organisation’ presenteert het bedrijf een complete werkplekoplossing. Onder de noemer ‘trusted cloud’ combineert Cegeka private en public clouds in een hybride mix die afgestemd is op de opdrachtgever. Het bedrijf is actief als adviseur, integrator en aggregator voor alle verschijningsvormen van cloud.

Onderscheidend voor Cegeka is het pay-per-use model voor het gebruik van IBM’s Power Systems, een zeer krachtige server-architectuur voor zware loads. Hiermee levert Cegeka krachtige hostingoplossingen vanuit een shared platform in de eigen datacenters. Net zoals de meeste clouddiensten van Cegeka wordt deze dienst aangeboden als managed service.

Cegeka werkt overwegend voor middelgrote organisaties met meer dan vijfhonderd werkplekken. Voor infrastructuur en beheer is het bedrijf sector-agnostisch. Het aanbod is zo opgebouwd dat flexibel gereageerd kan worden op bijzondere behoeften van opdrachtgevers uit verschillende sectoren. Cloud-services duiken ondertussen in vrijwel elk project op, alleen al omdat de total cost of ownership soms omlaag gaat bij de inzet van deze diensten. Cegeka bekijkt met haar klanten welke cloudoplossing de meeste toegevoegde waarde levert. Veelal komt hier een hybride oplossing uit. Bij grote bedrijven is legacy vaak een belangrijke factor. Daar kunnen bestaande systemen in een private cloud gecombineerd worden met niet-legacy systemen in de public cloud.

Een referentie is de afvalverwerker Van Gansewinkel waar meer dan 2.500 werknemers een werkplek vanuit de cloud aangeboden krijgen. Het bedrijf Aviapartner helpt luchthavens zoals Schiphol bij de bagageafhandeling, passagiersstromen en zelfs het vliegtuigonderhoud. Het applicatielandschap van Aviapartner draait in de trusted cloud van Cegeka, zodat het risico van uitvallende check-ins of bagagesystemen sterk is gereduceerd. Carglass heeft zijn ERP- en CRMsystemen laten ontwikkelen door Cegeka, dat nu ook het beheer doet. Ook de nieuwe Nederlandse online bank Knab wordt gehost door Cegeka, dat ook het technisch applicatiebeheer verzorgt.

Trucks in de cloud
De Belgische transportonderneming Ewals Cargo Care beschikt over ruim vierhonderd trucks en drieduizend trailers die dagelijks ladingen door heel Europa rijden. Om in real-time bij te houden waar de vracht zich bevindt, draait het planningssysteem van Ewals in de datacenters van Cegeka. Voorheen had elk van de twintig kantoren een eigen IT-infrastructuur, maar die is nu grotendeels gecentraliseerd en gemigreerd. Plan is nu om ook alle werkplekken vanuit de cloud aan te sturen.

Aanvullende informatie

Technologie- en platformpartners o.a. Microsoft Azure, SoftLayer, Office 365, OpenStack, VMware, EMC, HPE Helion, Cisco, Salesforce, Oracle, SAP, NetApp, Citrix, IBM, OKTA, Aruba, Safenet, Fortinet, Outpost24
API X
EU Data Control
Compliancy standaarden en richtlijnen ISO/IEC 27001, ISO 9001, ISAE 3000/SOC2 (de financieel relevante processen uit het ISAE 3402/SOC1-rapport zijn opgenomen in het ISAE 3000-rapport), verwacht medio 2016: NEN 7510
Locatie datacenter(s) o.a. Sittard-Geleen, Hasselt (BE) en Leuven (BE)
Aantal medewerkers Nederland: 345 - Global: 3.500
Cloud-ontwikkelcapaciteit: 17 FTE (Nederland)
Omzet FY2015 Nederland: € 89 mln. - Global: € 368 mln.
Aandeel uit clouddiensten: 65%
Sectoren Cegeka geeft aan in alle sectoren vertegenwoordigd te zijn
  Bekijk het profiel van Cegeka op Outsourcing Performance