IBM

Enterprise Cloud IT Services

Managed Cloud Services

Cloud Enabled Managed Service Provider (CEMSP)
Cloud Orchestrator and Aggregator (COA)
Cloud Application Integrator (CAI)
Managed IaaS

Public Cloud Services (proprietary)

SaaS
PaaS
IaaS

Cloud Capabilities

cloud (NIST)
  

 

Portal/Self Service
Broad Network Access
Resource Pooling
Rapid Elasticity
Measured Service

Wel van toepassing

 

Niet van toepassing

Cloud staat bij IBM al lang op de agenda. Het bedrijf was al in de jaren zestig bezig met virtual machines op zijn mainframes. In 2007 stonden ze mede aan de basis van de cloud zoals we die nu kennen. Inmiddels is het portfolio van IBM aanmerkelijk verbreed.

IBM positioneert haar cloudproducten (in public, private of hybride vorm) voor zowel startups als gevestigde bedrijven. Het cloudplatform van IBM biedt ook cognitive solutions: lerende systemen die helpen om in de wereld van big data nieuwe bedrijfsoplossingen te ontwikkelen. IBM ziet cloud als de enabler van digitale transformatie; het platform waar developers nieuwe toepassingen op ontwikkelen en het rekenvermogen vinden om snel op te schalen.

IBM signaleert een explosie van tech-startups omdat de cloud een mondiaal platform biedt. IBM ziet zichzelf als de facilitator en versneller van de disruptieve innovatie die nu plaatsvindt. Met B. Amsterdam heeft IBM een Innovation Space op een locatie te midden van start-ups, in het oude kantoorpand van de voormalige fabriek waar vroeger IBM-typemachines werden gemaakt. IBM stelt daar haar cloudtechnologie en kennis ter beschikking aan startups en ontwikkelaars, onder andere via het global entrepreneur program for cloud startups. Ontwikkelaars kunnen gebruik maken van de infrastructuur op SoftLayer en van Bluemix, het PaaS-ontwikkelplatform dat is gebaseerd op Cloud Foundry. Derde partijen kunnen hier ook zelfontwikkelde toepassingen publiceren via de IBM Cloud Marketplace. Een voorbeeld hiervan is Cupenya. Deze startup ontwikkelt geavanceerde toepassingen voor data-analyse welke Cupenya ontwikkelt en publiceert via het Bluemix platform.

Vanuit IBM worden diensten aangeboden op het gebied van Mobile, DevOps, IoT, Analytics, Security en Watson, het cognitive solutions platform van IBM, beschikbaar via plug-ins op Bluemix. Naast de eigen en opensource-diensten zijn WebSphere en andere middleware software tegenwoordig ook als service beschikbaar in Bluemix.

IBM participeert met Bluemix ook regelmatig in hackathons die grote ondernemingen organiseren, hierbij is het gebruik van de Watson services op dit moment erg populair. Wordt er in Bluemix een app ontwikkeld die snel aan populariteit wint, dan kan de vereiste infrastructuur snel opgeschaald worden.

IBM opereert als managed serviceprovider tevens als cloud orkestrator en aggregator tussen verschillende cloudomgevingen. Met de recente acquisitie van Gravitant versterkt IBM haar positie in dit domein.

StartupDelta
De website StartupDelta.org is ontworpen en gebouwd door IBM-ontwikkelaars en designers met IBM’s Bluemix. StartupDelta is een platform dat dertien innovatie-hubs in Nederland verbindt en voorziet van online tools, kennis en een marktplaats. Het platform omvatte in 2016 bijna vijftienhonderd deelnemers.

Aanvullende informatie

Technologie- en platformpartners o.a. SoftLayer, Cloud Foundry, OpenStack, VMware, Cisco, Bluemix, Oracle, SAP, Apple, Blue Box, Box, Docker, Gravitant, IBM Cloud Managed Services, IBM Cloud Orchestrator
API Alle functionaliteiten zijn beschikbaar via een API
EU Data Control
Compliancy standaarden en richtlijnen ISO/IEC 27001, ISO/IEC 27018, ISO 9001,
ISAE 3402/SOC1, SOC2, SOC3, PCI DSS
Locatie datacenter(s) o.a. IBM heeft 46 datacenters wereldwijd, waaronder ook in Nederland
Aantal medewerkers Global: 366.000
Cloud-ontwikkelcapaciteit: 1.550 FTE (Global)
Omzet 2017 Global: 79,1 mld. USD
Aandeel uit clouddiensten: 12%
Sectoren IBM geeft aan in alle sectoren vertegenwoordigd te zijn