KPN

Enterprise Cloud IT Services

Managed Cloud Services

Cloud Enabled Managed Service Provider (CEMSP)
Cloud Orchestrator and Aggregator (COA)
Cloud Application Integrator (CAI)
Managed IaaS

Public Cloud Services (proprietary)

SaaS
PaaS
IaaS

Cloud Capabilities

cloud (NIST)
  

 

Portal/Self Service
Broad Network Access
Resource Pooling
Rapid Elasticity
Measured Service

Wel van toepassing

 

Niet van toepassing

Organisaties die snel en flexibel anticiperen op veranderingen in de markt, zijn de organisaties van de toekomst. In diverse sectoren heeft digitalisering geleid tot fundamentele verandering van de waardeketen. Steeds vaker beginnen deze transformaties bij veranderend gedrag van de eindgebruikers of klanten. De rol van de IT-organisatie wordt daarbij anders: meer gericht op ontwikkeling, vernieuwing en innovatie en minder gericht op beheer. Zowel klanten als medewerkers verwachten veilige, betrouwbare en gemakkelijk te gebruiken ICT om zo maximaal productief te kunnen zijn. Ondertussen wordt security complexer en dat maakt het voor IT-organisaties tot een steeds grotere uitdaging om infrastructuur in eigen hand houden.

Wat KPN betreft, staat voorop dat organisaties steeds meer hun waarde zullen creëren over de as van data en applicaties. De public cloud is hierbij dé enabler van digitale transformatie. De hybride cloud is in de visie van KPN de logische overgangssituatie. KPN helpt organisaties bij deze digitale transformatie en richt zich daarbij op drie pijlers van dienstverlening: optreden als partner op het gebied van data en applicaties, leveren van een stabiel netwerk en inzetten op ‘security by design’-beleid. De dienstverlening van KPN op het vlak van managed infrastructuren bestaat dan ook uit diensten gericht op on-premise omgevingen (private cloud), CloudNL (vanuit eigen KPN datacenters) en public cloud. Bovenop deze clouddiensten biedt KPN voor de grootzakelijke markt Managed Hybrid Cloud aan, een platform voor multicloud applicatiebeheer dat voldoet aan actuele veiligheidseisen en dat ondersteund wordt met een Nederlandstalige helpdesk.

Met Managed Hybrid Cloud van KPN wordt een applicatie-centrische dienstverlening geboden. Dit platform bestaat uit cloud infrastructuur, netwerk, managed services en security-by-design. KPN werkt hiervoor nauw samen met technologiepartners, waaronder Microsoft en AWS. Met de flexibiliteit van Managed Hybrid Cloud kan er voor elke applicatie van de klant het meest geschikte cloudplatform gekozen en 7×24 gemanaged worden. Daarnaast biedt KPN de KPN Modern Workplace, een volledig geïntegreerde, intelligente public cloud-first werkplekoplossing waarmee iedereen, altijd en overal op een veilige manier kan samenwerken. Ook helpt KPN met de onboarding, adoptie en migratie naar de nieuwe werkplek. Met KPN ICT Consulting en het KPN Cloud Competence Center worden organisaties geholpen met advies over en implementatie van hun cloudstrategie, cloudtransformatie en cloud-optimalisatie. KPN heeft daarnaast een aantal branche-specifieke cloudplatforms ontwikkeld, waaronder de Nederlandse ZorgCloud, een beveiligde omgeving waar zorginstellingen en ketenpartners data en kennis kunnen delen. KPN heeft zijn securityorganisaties samengevoegd onder de naam KPN Security en is in staat om hoogwaardige security op cloud dienstverlening te leveren.

Verkiezingen vanuit de cloud
De gemeente Den Haag heeft voor de gemeenteraadverkiezingen in totaal 270 stembureaus opgezet op 251 locaties. De bureaus waren open van de ochtend tot in de late avond. Voor al deze lokketten waren veel voorzitters, tellers en toezichthouders nodig. Dat vergde de nodige organisatie. De Stembureaumanager, een applicatie ontwikkeld door een gespecialiseerd ICT-bedrijf, was dan ook dé uitkomst. Het enige probleem: de hosting van de applicatie (via Amerikaanse partijen) voldeed niet aan de voorwaarden – hosting binnen de EU – die voor Nederlandse gemeenten gelden.

KPN is huisleverancier voor de verschillende ICT-diensten van de gemeente Den Haag. Het was dan ook logisch dat de gemeente naar KPN kwam voor een hostingoplossing voor de Stembureaumanager. Daarbij bleek AppFactory, een cloud gebaseerde service van KPN, de beste oplossing. Dat KPN een Nederlands bedrijf is met servers in eigen land speelde ook een belangrijke rol. AppFactory stelt bedrijven en organisaties in staat continu nieuwe applicaties te bouwen en testen. De dienst wordt daarbij hoofdzakelijk gebruikt door instellingen die een grote behoefte hebben aan constant beschikbare servercapaciteit. Bij de gemeente ligt dit iets anders: hier wordt de server primair gebruikt om de Stembureaumanager te laten draaien en langdurig doorlopende capaciteit en bereikbaarheid zijn daarbij minder belangrijk. Gemakkelijk op- en afschalen zorgt ervoor dat de gemeente buiten de verkiezingen voor een lichtere server kan kiezen, wat tot lagere kosten leidde. Het cloudplatform van AppFactory biedt onder andere een volledig geautomatiseerde en schaalbare ontwikkelomgeving in de Managed Hybrid Cloud van KPN. Dit maakt het mogelijk om applicaties snel te toetsen en aan te passen waar nodig. Met een pay-per-use kostenmodel garandeert de AppFactory optimale flexibiliteit.

Aanvullende informatie

Technologie- en platformpartners o.a. Naast strategische partners, waaronder Amazon Web Services, Apple, Cisco, Dell Technologies, Microsoft, Mitel, Samsung en VMware, werkt KPN met verschillende technologiepartners, waaronder Check Point, Fortinet, F5 Networks, Genesys, HPE, IBM, MobileIron, Oracle, SAP, Symantec en VMware.
API Bij alle self-service portal (GUI) functionaliteiten van KPN Managed Hybrid Cloud wordt een API interface ter beschikking gesteld. De self-service web portal heeft ook een generieke Managed Hybrid Cloud API layer.
EU Data Control
Compliancy standaarden en richtlijnen ISO/IEC 27001, ISO 9001, ISAE 3402/SOC1 Type I en Type II, NEN 7510, PCI DSS, ISO 14001, ISAE 3000/SOC2, ISO 20000-1, ISO 22301, VCA, CSA STAR
Locatie datacenter(s) o.a. Amsterdam, Haarlem, Almere, Apeldoorn, Zwolle, Arnhem en Rotterdam.
Aantal medewerkers Nederland: 12.412 FTE
Cloud-ontwikkelcapaciteit: 350 FTE
Omzet 2018 Nederland: 5,6 mld. EUR
Aandeel uit clouddiensten: KPN doet hier geen mededelingen over
Sectoren KPN geeft aan in alle sectoren vertegenwoordigd te zijn
  Bekijk het profiel van KPN op Outsourcing Performance