KPN

Enterprise Cloud IT Services

Managed Cloud Services

Cloud Enabled Managed Service Provider (CEMSP)
Cloud Orchestrator and Aggregator (COA)
Cloud Application Integrator (CAI)
Managed IaaS

Public Cloud Services (proprietary)

SaaS
PaaS
IaaS

Cloud Capabilities

cloud (NIST)
  

 

Portal/Self Service
Broad Network Access
Resource Pooling
Rapid Elasticity
Measured Service

Wel van toepassing

 

Niet van toepassing

Met de lancering van CloudNL in 2009 was KPN  één van de eerste serviceproviders in Nederland met een virtual private cloudpropositie. Op dit moment biedt KPN clouddiensten aan voor zowel consumenten als zzp’ers en de grootzakelijke markt. Door de overname van IS Group (Internedservices) heeft KPN bovendien recent zijn positie in managed services versterkt. CloudNL is onderdeel van de Managed Hybrid Cloud, de overkoepelende propositie waarin alle clouddiensten van KPN samenkomen.

Managed Hybrid Cloud is een infrastructuur die is aangesloten op het KPN-netwerk, die voldoet aan actuele veiligheidseisen en die ondersteund wordt door een Nederlandstalige helpdesk. Opdrachtgevers kunnen desgewenst hun eigen servers plaatsen in een KPN Datacenter, gebruikmaken van flexibele servercapaciteit, kiezen voor een IaaS-opzet met Public Clouds en gebruik maken van Cloud Connect als knooppunt waarin ook Microsoft Azure/Office 365, AWS, IBM SoftLayer of Salesforce toegankelijk zijn.

Het grootste deel van de bedrijven migreert niet op basis van een ‘big bang’ naar de cloud. Met de cloud journey ondersteunt KPN bedrijven in hun digitale transformatie richting de ideale mix aan cloudgebaseerde diensten, waaronder advies, integratie en aggregatie. Bedrijven hebben daarbij een voorkeur voor hybride cloudoplossingen.

KPN heeft een naam hoog te houden als het gaat om security en controle. Daarom biedt KPN klanten het cloud control dashboard aan, dat bedrijven in staat stelt zelf zicht te houden op de kwaliteit en performance van IT.

Via een single-sign-on portal biedt KPN role based access tot een breed aanbod van IaaS-, PaaS- en  SaaS-diensten. Daarnaast biedt KPN maatwerk voor grootzakelijke afnemers, ook in de vorm van branche-specifieke oplossingen voor bijvoorbeeld de zorg- of de bouwsector. BouwConnect ontwikkelt zich geleidelijk tot een gedeeld werkplatform in de bouw, gekoppeld aan een bibliotheek vol kennis. ZorgCloud is een beveiligde omgeving waar zorginstellingen en ketenpartners data en kennis kunnen delen. Dergelijke branche-specifieke platforms en community-clouds zijn een spil in KPN’s visie op de toekomst van de cloud.

De clouddiensten van KPN omvatten verder een groot aantal applicaties, variërend van online werkplekken, Office 365, branche- en functiespecifieke SaaS-toepassingen, tot maat-migraties. Typische KPN-oplossingen zijn Aangetekend Mailen voor online documenten die aan een schriftelijkheidsvereiste moeten voldoen en Opslag Online Premium, waarmee deze documenten in Nederland gearchiveerd kunnen worden.

Omdat in de grootzakelijke markt vaak behoefte is aan zorgvuldig geselecteerde managed services heeft KPN de organisatie versterkt met de IS Group. Internedservices heeft zijn wortels in webhosting, waardoor KPN nu bekende merken bedient als VacanceSelect en HotelSpecials. Een andere internet-savvy klant is New York Pizza, dat al vijftien jaar grote aantallen online orders verwerkt: in Nederland inmiddels uitgegroeid tot gemiddeld 20.000 bestellingen per week, met flinke pieken in hoogtijdagen.

ZorgCloud
Het online platform ZorgCloud verbindt circa 4.300 zorginstellingen – in totaal meer dan vijftigduizend verschillende systemen omvattend. Vrijwel alle apotheken, 85% van alle huisartsen en 65% van alle ziekenhuizen doen mee. Het platform telt ruim negentig specifieke zorgapplicaties van uiteenlopende ICT-leveranciers. ZorgCloud stelt instellingen, zorgprofessionals en zorggebruikers in staat via gestandaardiseerde oplossingen op een veilige wijze privacygevoelige informatie uit te wisselen. Daarmee kunnen zij effectiever samenwerken binnen de keten. Juist in de zorg zijn informatiebeveiliging en toegangscontrole belangrijke aandachtspunten. De ZorgCloud is volledig gescheiden van het internet. KPN scant dagelijks tachtig miljoen berichten op virussen, malware en trojans. In een doorsnee week weerstaat ZorgCloud 1.800 cyber-aanvallen. Ook zet KPN proactief ethische hackers en externe audits in om de veiligheid te optimaliseren. ZorgCloud is verder voorzien van single sign-on en is gebaseerd op pay-as-you-go.

Aanvullende informatie

Technologie- en platformpartners o.a. Amazon Web Services, Microsoft Azure, SoftLayer, Office 365, Google Apps for Work, Cloud Foundry, VMware, EMC, HPE Helion, Cisco, Dell, Mendix, SAP, GX, VEAM, Netapp, Puppet, Zerto, XebiaLabs
API Bij alle self-service portal (GUI) functionaliteiten van KPN Managed Hybrid Cloud wordt een API interface ter beschikking gesteld. De self-service web portal heeft ook een generieke Managed Hybrid Cloud API layer.
EU Data Control
Compliancy standaarden en richtlijnen ISO/IEC 27001, ISO 9001, ISAE 3402/SOC1, NEN 7510, PCI DSS, ISO 14001, ISAE 3000, ISO 20000
Locatie datacenter(s) o.a. Aalsmeer, Almere, Amsterdam, Apeldoorn, Haarlemmermeer en Eindhoven
Aantal medewerkers Nederland: 13.021
Cloud-ontwikkelcapaciteit: 350 FTE
Omzet 2017 Nederland: 6,8 mld. EUR
Aandeel uit clouddiensten: KPN doet hier geen mededelingen over
Sectoren KPN geeft aan in alle sectoren vertegenwoordigd te zijn
  Bekijk het profiel van KPN op Outsourcing Performance