Orange Business Services

Orange Business Services

Enterprise Cloud IT Services

Managed Cloud Services

Cloud Enabled Managed Service Provider (CEMSP)
Cloud Orchestrator and Aggregator (COA)
Cloud Application Integrator (CAI)
Managed IaaS

Public Cloud Services (proprietary)

SaaS
PaaS
IaaS

Cloud Capabilities

cloud (NIST)
  

 

Portal/Self Service
Broad Network Access
Resource Pooling
Rapid Elasticity
Measured Service

Wel van toepassing

 

Niet van toepassing

Orange Business Services is de internationale IT-tak van het Franse telecombedrijf Orange. De IT-tak, met wereldwijd 22.000 medewerkers, richt zich op IT-dienstverlening en de digitale transformatie van Franse en grote internationale ondernemingen. In Nederland worden met name internationaal opererende organisaties bediend. Met het huidige portfolio aan clouddiensten richt Orange zich ook op de midmarket. Het bedrijf is actief in alle verticals, maar heeft veel klanten in sectoren als finance, automotive, retail en manufacturing. Het bedrijf had op 31 maart 2018 263 miljoen klanten in 28 landen en is genoteerd aan de NYSE Euronext Parijs (symbol ORA) en op de New York Stock Exchange (symbol ORAN).

Het biedt bedrijven digitale oplossingen die meehelpen de samenwerking binnen hun teams te bevorderen (collaboratieve werkplekken en mobiele werkplekken), hun klanten beter te dienen (verbeterde klantenrelaties en business-innovatie) en hun projecten te ondersteunen (verrijkte connectiviteit, flexibele IT en cyberveiligheid). De geïntegreerde technologieën die Orange Business Services aanbiedt gaan van Software Defined Networks (SDN/NFV), Big Data en IoT, tot cloud computing, geïntegreerde communicatie en samenwerking, en cyberbeveiliging.

De clouddiensten van Orange Business Services zijn gericht op public en private clouds. Daarnaast worden managed services geleverd voor clouds van derden zoals AWS en Azure, waarvoor Orange ook SaaS-gebaseerde ontwikkel- en beheerplatformen levert.

Orange is ook hoger in de stack actief met diensten op het vlak van middleware en technisch applicatiebeheer voor toepassingen zoals workspaces, datalakes en machine learning. Onderdeel van Orange Flexible IT solutions is daarnaast dat het bedrijf applicatie-ontwikkeldiensten levert op het gebied van unified communications, cloud en Internet of Things. Orange speelt hiermee in op de digitale transformatie van ondernemingen, maar transformeert ook zelf van netwerkaanbieder tot brede IT-dienstverlener. Onderdeel van die transformatie is dat het bedrijf met enige regelmaat overnames doet, zoals in 2017 Business & Decisions, een data-analytics ondernemingen met meer dan 1.000 data scientists aan boord. In de zomer van 2018 werd Basefarm overgenomen, een Europese dienstverlener op het vlak van cloudgebaseerde infrastructuur, beheer van bedrijfskritische applicaties en data-analyse.

Big data over onze planeet in de cloud

Het Airbus Consortium is een van de vier groepen van bedrijven die European Space Agency (ESA) geselecteerd heeft voor het Copernicus data- en information access service (DIAS) programma. Binnen dit programma levert Orange Business Services expertise op het gebied van cloudgebaseerde IT-diensten. Copernicus is een initiatief van de Europese Unie waarmee ESA openbare toegang wil realiseren tot near-real-time data, modellen en voorspellingen over onze planeet, met als doel wereldwijde ondersteuning te bieden op het vlak van veiligheid en milieu. Deze gegevens worden verzameld door een groep specifieke satellieten en lokale waarnemingen.

Het samenwerkingsverband van Airbus en Orange Business Services is gericht op de snelle ontwikkeling van een “one-stop-shop” voor alle data en bijbehorende diensten. Hiermee kunnen wetenschappers, bedrijven en ondernemers businessmodellen en applicaties ontwikkelen die gebaseerd zijn op ‘Earth Observation Data’.

Het consortium staat onder leiding van Airbus en zal gebruik maken van de wereldwijde publieke cloudoplossing van Orange Business Services (Flexible Engine, gebaseerd op OpenStack technologie), dat aansluit op de eisen van het Copernicus programma en dat vrije en kosteloze toegang tot alle data garandeert. De rol van Orange Business Services is gericht op het ondersteunen van Airbus bij het opzetten, definiëren en beheren van de cloud roadmap. Daarnaast stelt Orange Business Services haar diepgaande kennis over digitale processen in een breed scala aan sectoren beschikbaar, om zo de ontwikkeling van nieuwe innovatieve toepassingen van Copernicus Earth Observation data te stimuleren.

Aanvullende informatie

Technologie- en platformpartners o.a. Amazon Web Services, Cisco, Cloud Foundry, Dell EMC, Huawei, Microsoft Azure, Nutanix, Office 365, OpenStack, Oracle, Platform.Sh, VMware
API Via een portal en open API’s kan het volledige public cloud aanbod van Orange Business Services worden beheerd.
EU Data Control
Compliancy standaarden en richtlijnen ISO/IEC 27001, ISO/IEC 27018, ISO 9001, ISAE3402/SOC1, PCI DDS
Verwacht in 2019: NEN 7510
Locatie datacenter(s) o.a. Locatie datacenter(s) o.a. Amsterdam (vanaf september 2018), Parijs (2 locaties), Singapore (2 locaties), China (7 locaties), Duitsland en de Verenigde Staten.
Aantal medewerkers Global: 155.202 (Orange Group) - 21.000 (Orange Business Services)
Cloud ontwikkelcapaciteit: 1.500 FTE
Omzet 2017 Global: 40 mld. EUR (Orange Group) - 6,4 mld. EUR (Orange Business Services)
Percentage uit clouddiensten: onbekend
Sectoren Orange Business Services geeft aan in alle sectoren actief te zijn