PQR

Enterprise Cloud IT Services

Managed Cloud Services

Cloud Enabled Managed Service Provider (CEMSP)
Cloud Orchestrator and Aggregator (COA)
Cloud Application Integrator (CAI)
Managed IaaS

Public Cloud Services (proprietary)

SaaS
PaaS
IaaS

Cloud Capabilities

cloud (NIST)
  

 

Portal/Self Service
Broad Network Access
Resource Pooling
Rapid Elasticity
Measured Service

Wel van toepassing

 

Niet van toepassing

Als cloud-integrator adviseert, levert en beheert PQR cloudomgevingen voor een groot aantal organisaties in heel Nederland. Het bedrijf bestaat sinds 1990, is gevestigd in Utrecht en heeft met ruim 180 medewerkers veel ervaring op het gebied van veilig en beheersbaar beschikbaar stellen van data, applicaties en werkplekken.

PQR beschikt over uitgebreide kennis en ervaring op het vlak van cloud – in welke vorm dan ook – en de nieuwste IT-ontwikkelingen en combineert dat met diepgaande kennis van meer traditionele omgevingen die gemoderniseerd, veiliger en toekomstbestendig gemaakt moeten worden.

PQR is in staat om klanten te begeleiden in de volledige cloud journey: vanaf de inventarisatie en het eerste advies, tijdens de implementatie en transitie naar cloud, tot en met het in beheer name en verdere optimalisatie. De experts van PQR staan de klanten bij in elke fase en brengen rust in IT. Hierdoor hebben klanten de rust om te werken, te groeien en te innoveren.

Met SpaceHub helpt PQR de klanten bij het transformeren van hun IT-omgeving. SpaceHub is een modulair hybride multi-cloud platform voor advies, implementatie en beheer van moderne workspace- en datacenteroplossingen.

Gebruikscomfort en kostenbeheersing zijn cruciaal en veiligheid staat daarbij centraal. Security speelt  een steeds grotere rol vanwege de verhoogde risico’s en het feit dat bedrijfsgevoelige data en informatie op meer locaties wordt gehost. Op dat vlak biedt PQR diverse managed services zoals Disaster Recovery-, Backup- en Workspace Security-as-a-Service.

In de visie van PQR zal er met het oog op wet- en regelgeving, risico’s en kosten, mogelijk altijd een vorm van private cloud blijven bestaan. Organisaties zijn dus op zoek naar oplossingen waarbij ze zowel de voordelen van cloudomgevingen kunnen gebruiken, als hun legacy-omgevingen kunnen waarborgen. Vaak is de oplossing (nog) een hybride- en daarom multicloudomgeving.

De experts van PQR helpen bij deze complexe vraagstukken en bij het kiezen van de juiste technologie voor niet alleen vandaag maar ook voor morgen en overmorgen. Bij het realiseren en implementeren van IT-oplossingen kiest PQR voor de best passende technologie op basis van best of breed.

PQR is een brede IT-dienstverlener met een gevarieerd klantportfolio, maar groeit met name in de markten (semi-) overheid en zorg. PQR is ook actief voor klanten uit de zakelijke- en financiële sector. Op deze gebieden beschikt PQR over teams met domeinspecialisten. Het zorgteam richt zich bijvoorbeeld op het bieden van effectieve en efficiënte IT-oplossingen in de werkomgeving van zorgprofessionals waardoor zij meer en tijd en aandacht aan hun primaire taak kunnen besteden.

In de overheidssector ziet PQR relatief veel consolidatie, waarbij gemeenten vaker kiezen voor een gezamenlijke IT-infrastructuur en waar de inzet van publieke cloud beperkt mogelijk is. Hier realiseert PQR met name hybride cloud omgevingen waarbij extra veel aandacht aan legacy- en securityvraagstukken wordt besteed.

 

GGD Zeeland: versneld flexibel en schaalbaar

GGD Zeeland beschermt en bevordert in opdracht van de dertien Zeeuwse gemeenten de gezondheid van alle Zeeuwen. De organisatie heeft meer dan 350 medewerkers in dienst die verspreid door over heel Zeeland werken als arts, verpleegkundige, manager, beleidsadviseur of onderzoeker.

Door een verouderde IT-omgeving stonden security en beheersbaarheid onder druk. Zo konden medewerkers geen gebruik maken van videobellen en groeide de behoefte aan de mogelijkheid om met meerdere personen tegelijkertijd in hetzelfde bestand te kunnen werken.

Om de productiviteit te verhogen en de samenwerking tussen medewerkers te bevorderen, vroeg GGD Zeeland in 2019 aan PQR om een moderne IT-infrastructuur en nieuwe werkplekomgeving te leveren. GGD Zeeland wilde meer flexibiliteit qua capaciteit en werklocaties, het gebruiksgemak verhogen, de kosten voor security beter beheersen en de oude infrastructuur uitfaseren.

PQR ontwikkelde een moderne werkplek in Azure en nam de transformatie naar de cloud, met de uitfasering van een aantal on-premises applicaties, voor haar rekening. Daarbij zorgde PQR voor de beveiliging van de werkplekken, servers en het netwerk. Alle werkplekoplossingen zijn gemoderniseerd en in enkele maanden tijd naar de cloud verplaatst.

Terwijl PQR en GGD Zeeland bezig waren met de uitrol van de Dynamic Workspace, brak begin 2020 de COVID-19-pandemie uit. Hierdoor moesten snel nieuwe test- en vaccinatiestraten op verschillende locaties komen, inclusief de benodigde IT-voorzieningen. Ook het personeelsbestand nam sterk toe: voor de tijdelijke COVID-19-organisatie zijn in korte tijd ongeveer 200 mensen ingezet.

De nieuwe IT-omgeving met moderne werkplekken op basis van Office365 en ondersteunende applicaties sloot naadloos op deze nieuwe uitdagingen aan. Dit resulteerde in hogere productiviteit van de medewerkers en meer efficiëntie voor de IT-afdeling.

De nieuwe omgeving biedt ook voor de eigen IT-afdeling van GGD Zeeland grote voordelen. De software die uit de cloud wordt afgenomen hoeft niet meer zelf te worden beheerd. De door PQR geleverde tooling helpt om toegangsrechten aan medewerkers toe te kennen, maar ook om software en updates uit te rollen. Het uitleveren van nieuwe devices gebeurt met Microsoft Intune en Windows Autopilot. GGD Zeeland kan hierdoor probleemloos grote aantallen nieuwe devices uitrollen als dat nodig is.

Aanvullende informatie

Technologie- en platformpartners o.a. Amazon Web Services, Aruba Networks, Cisco, Citrix, Commvault, Dell EMC, Fortinet, HPE, HPE GreenLake, Ivanti (RES Software), Liquit, Microsoft, Microsoft Azure, NetApp, Nutanix, Office 365, Rubrik, VMware
API PQR gebruikt zelf API's voor het creëren, beheren, beveiligen en analyseren van cloud-omgevingen.
EU Data Control
Compliancy standaarden en richtlijnen ISO 9001, ISO 14001, ISO/IEC 27001, NEN7510, ISO 20000, ISAE 3402, ISAE 3402 SOC Type 1Locatie datacenter(s) o.a. Geen eigen datacenters. Data bevinden zich gegarandeerd binnen EU- of Nederlandse grenzen.Aantal medewerkers Nederland: 180
Omzet 2020 Nederland : 90 mln. EUR
Aandeel uit clouddiensten: 20%Sectoren Financiële dienstverlening, Onderwijs, Overheid/Publieke dienstverlening, Productie & Industrie, Retail & Consumentengoederen, Transport & Logistiek, Wonen, Zakelijke dienstverlening, Zorg, Anders