Sentia

Enterprise Cloud IT Services

Managed Cloud Services

Cloud Enabled Managed Service Provider (CEMSP)
Cloud Orchestrator and Aggregator (COA)
Cloud Application Integrator (CAI)
Managed IaaS

Public Cloud Services (proprietary)

SaaS
PaaS
IaaS

Cloud Capabilities

cloud (NIST)
  

 

Portal/Self Service
Broad Network Access
Resource Pooling
Rapid Elasticity
Measured Service

Wel van toepassing

 

Niet van toepassing

Sentia ontwerpt, bouwt en beheert complexe bedrijfskritische applicatielandschappen in de (publieke) cloud. In Nederland heeft Sentia vestigingen in NieuwegeinAmsterdam, Delft en MaassluisSentia is daarnaast ook actief in België en Denemarken.

Sinds de oprichting in 1999 levert Sentia outsourcingsdiensten aan bedrijven en instellingen die bijzonder hoge eisen stellen aan de beschikbaarheidprestaties, stabiliteit en beveiliging van systemen en data. De onderneming zet onder de noemers Managed Application Continuity (MAC) en Managed Platform (MP) haar diensten op zowel haar eigen private cloud als de publieke cloud in. Al een paar jaar heeft Sentia voor een public cloud first-strategie gekozen, met Microsoft Azure en Amazon Web Services (AWS) als belangrijkste platformenWaar gewenst kan Sentia als alternatief de volledig in Nederland gevestigde Sentia Cloud aanbieden.

In de MACpropositie stelt Sentia niet alleen de beschikbaarheid, prestaties en stabiliteit van het onderliggende platform te garanderen, maar ook die van de applicatie zelf. Deployments op elke productieomgeving worden volledig en exclusief door Sentia georkestreerd. De werking en prestaties van de applicatie en het onderliggende platform worden 24 uur per dag met geavanceerde monitoring in de gaten gehouden. Als zich onregelmatigheden voordoen, kan een multidisciplinair klantenteam direct ingrijpen. Daarmee zegt Sentia te garanderen dat het volledige bedrijfskritische applicatielandschap altijd beschikbaar is en de vitale bedrijfsprocessen niet verstoord raken. 

De afgelopen jaren is de inzet van de publieke cloud sterk gegroeid. Daarmee zijn ook de problematiek rondom de beheersbaarheid van grote applicatielandschappen en het bestrijden van Shadow IT belangrijke thema’s geworden. Sentia heeft in dit licht de Sentia Landing Zone (op Microsoft Azure of op AWS) ontwikkeld. Deze Landing Zone stelt klanten in staat om de uitrol van applicaties op de publieke cloud op een gestandaardiseerde wijze beheersbaar en gecontroleerd te kunnen uitvoeren. 

Sentia is in een beperkt aantal branches actief en heeft veel opdrachtgevers in de financiële dienstverlening, zoals de Amsterdam Trade Bank, Able, UnivéIntersolve, Triodos en Aegon. Daarnaast is Sentia met name actief in de retailsector, met klanten als Centralpoint en Beslist en in de Utilities & Industry-sector met klanten als Lely, Royal Boon Edam, Van Beest, Neways en StedinMaar ook in de onderwijssector heeft Sentia een stevige basis. 

Verhuizing naar de publieke cloud 

Lely is producent van melkrobots en geautomatiseerde voederinstallaties. Het familiebedrijf bestaat al sinds 1948; het hoofdkantoor is gevestigd in Maassluis. Er werken meer dan veertienhonderd medewerkers bij Lely, verdeeld over drie locaties en het bedrijf heeft klanten in meer dan veertig landen. Lely besteedt jaarlijks zes procent van de omzet (416 miljoen euro over 2018) aan productontwikkeling via vier interne innovatieafdelingen (werkplaatsen voor uitvindingen genoemd). Daar werken totaal ruim tweehonderd specialisten, die samen al meer dan zestienhonderd patenten hebben gerealiseerd.

In de zomer van 2018 besloot Lely tot outsourcing en migratie van het volledige IT-landschap naar de publieke cloud (Microsoft Azure), onder meer om zo duurzamer en efficiënter te opereren. Lely koos ook om innovatieve redenen voor de publieke cloud. Met een publieke cloud kan Lely als internationaal bedrijf de verschillende klanten en gebruikers beter bedienen in de eigen regio’s. Daarnaast biedt de publieke cloud veel meer mogelijkheden voor tooling en features die kunnen worden ingezet door de softwareontwikkelaars van Lely.

Na een selectieronde besloot Lely te gaan samenwerken met Sentia. Eind 2018 heeft Sentia een zogenaamde ‘Landing Zone’ in Microsoft Azure opgezet, met inbegrip van alle cost- en compliance controls. Daarna is vlak voor de jaarwisseling een start gemaakt met het gefaseerd migreren van alle applicaties naar de publieke cloud van Microsoft. Dit traject is in het voorjaar van 2019 afgerond, waardoor Lely de eigen datacenters binnen een jaar na de start van de migratie heeft kunnen sluiten.

Aanvullende informatie

Technologie- en platformpartners o.a. Amazon Web Services, Microsoft Azure, K8S, Oracle, VMware
API V
EU Data Control
Compliancy standaarden en richtlijnen ISO/IEC 27001, ISO 9001, ISAE 3402/SOC1 Type II, NEN 7510, ISO 14001
Locatie datacenter(s) o.a. Amsterdam (drie locaties), Zaventem (BE) en Diegem (BE)
Aantal medewerkers Nederland: 240 - Global: 455
Cloud-ontwikkelcapaciteit: > 30 FTE
Omzet 2018 Nederland: 46 mln. EUR
Global: 110 mln. EUR
Aandeel uit clouddiensten: 75%
Sectoren Financiële dienstverlening, Onderwijs, Productie & Industrie, Retail, Transport & Logistiek, Utilities, Zorg, Uitgeverijen, Digital Agencies
  Bekijk het profiel van Sentia op de Giarte ITX Monitor Website