Sogeti

Enterprise Cloud IT Services

Managed Cloud Services

Cloud Enabled Managed Service Provider (CEMSP)
Cloud Orchestrator and Aggregator (COA)
Cloud Application Integrator (CAI)
Managed IaaS

Public Cloud Services (proprietary)

SaaS
PaaS
IaaS

Cloud Capabilities

cloud (NIST)
  

 

Portal/Self Service
Broad Network Access
Resource Pooling
Rapid Elasticity
Measured Service

Wel van toepassing

 

Niet van toepassing

Sogeti is al lange tijd actief op de Nederlandse markt, met een focus op lokale IT-behoeften. Het bedrijf heeft zes vestigingen in Nederland, met Vianen als hoofdzetel.

Sogeti heeft een uitgesproken visie op het belang van cloud-services voor opdrachtgevers. Zo ligt de nadruk op het vinden van oplossingen in het voortdurend voortschrijdende aanbod van beschikbare cloud solutions in plaats van zelf te ontwikkelen. Daarnaast is Sogeti overtuigd van de kracht van de public cloud. Private clouds en hybride platforms beschouwt Sogeti als tussenfasen: vaak noodzakelijk, maar waarschijnlijk tijdelijk.

De route naar die public cloud bestaat volgens Sogeti uit de volgende fasen: virtualiseer, maak de stap naar een hybride cloud en optimaliseer van daaruit met het toepassen van de mogelijkheden van de private cloud en door processen te automatiseren. Voor die route kan de bottom-up benadering gekozen worden: in kleine stappen naar het doel. Maar ook een top-down aanpak is mogelijk: op termijn de complete IT naar de cloud migreren. Naast de zogenaamde application transformation, waarbij bestaande on-premise programma’s worden omgezet naar oplossingen in de cloud, worden nieuwe native cloudtoepassingen gerealiseerd met behulp van PaaS Building Blocks.

Voor de applicatie- en infrastructuurmigratie heeft Sogeti een aantal kant-en-klare transformatiestraten ontwikkeld die onder andere gebruikt worden om bestaande programma’s geschikt te maken voor een public cloudomgeving, zoals Microsoft Azure, AWS of IBM Bluemix. Sogeti biedt meer point solutions, onder andere voor analyse en het beheer van data en de MeetingApp, een oplossing die papierloos vergaderen online mogelijk maakt.

Andere diensten die Sogeti biedt zijn Workspace-as-a-Service (WaaS) en OneShare, een selfservice portaal voor test- en ontwikkelomgevingen. WaaS omvat ook een enterprise app-store waardoor de werkplek is uit te breiden met Office 365. OneShare is voor organisaties met DevOps die een snelle en flexibele ontwikkelomgeving voor Microsoft Azure zoeken. OneShare beschikt over een template library en werkt met een pay-per-use model, wat de gebruiksdrempel verlaagt.

Cloudreferenties van Sogeti zijn PostNL, dat een volledige migratie doormaakt, maar ook adviesbureau Ecofys dat een nieuwe IT-omgeving in de cloud heeft laten opzetten. Een ander voorbeeld is Warmtebedrijf Rotterdam dat warmte-producenten in de haven verbindt met warmte-afnemers in de stad. De dataverwerking en dataopslag vindt plaats in de public cloud.

Transformatiestraat bij PostNL
Sinds een aantal jaren is PostNL grootschalig aan het overschakelen naar de cloud. Top-down besloten, centraal aangestuurd. Microsoft Azure wordt ingezet op IaaS- en PaaS-basis, terwijl Office 365 op SaaS-basis gebruikt wordt. Dat neemt niet weg dat er vijfhonderd verschillende maatwerkapplicaties mee moeten naar de cloud; en daar wordt de transformatiestraat van Sogeti bij gebruikt. Sogeti is één van de belangrijke ontwikkel- en beheerpartners in deze migratie. Deze migratie is onderdeel van een transitie: want een groot deel van de IT-afdeling is opgeheven om plaats te maken voor de afdeling Cloud-IT die zich vooral op regie richt. De transitie gaat echter veel verder, want PostNL maakt een transformatie door van voorspelbare postbezorging naar turbulente pakketbezorging en support van webwinkels, hetgeen op- en afschaalbare IT noodzakelijk maakt.

Aanvullende informatie

Technologie- en platformpartners o.a. Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud Platform, SoftLayer, Office 365, Cloud Foundry, OpenStack, VMware, Bluemix, Salesforce, Oracle, SAP, Outsystems, Red Hat, OpenShift
API X
EU Data Control
Compliancy standaarden en richtlijnen ISO/IEC 27001, ISO 9001, ISEA 3402/SOC1, NEN 4400
Locatie datacenter(s) o.a. Amsterdam en Brussel (BE)
Aantal medewerkers Nederland: 2.400 - Global: 23.500
Cloud-ontwikkelcapaciteit: 130 FTE (Nederland) - 2.000 FTE (Global)
Omzet FY2014 Nederland: € 229 mln.
Aandeel uit clouddiensten: 5%
Sectoren Sogeti geeft aan in alle sectoren vertegenwoordigd te zijn
  Bekijk het profiel van Sogeti op Outsourcing Performance